+306972013438 Ιστιαία, Εύβοιας momafigs@gmail.com
hero image
Facebook
banner imagebanner image
 
     
     
     
  Αγρόκτημα Μαρίκας Γεωργιάδη
Ελληνικά Ξηρά Σύκα Καστανιώτισσας Ιστιαίας Εύβοιας


Συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών χρόνων καλλιεργώντας τις συκιές μας με φροντίδα και ορθές γεωργικές πρακτικές παράγουμε τα δικά μας σύκα στην Καστανιώτισσα Ιστιαίας Ευβοίας, ένα ημιορεινό χωριό όπου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα τους όρους Τελεθρίου σε υψόμετρο περίπου 285 μέτρων με απόσταση γύρω στα 8 χλμ. από την Ιστιαία.

Τα σύκα μας συλλέγονται με τον παραδοσιακό τρόπο όπου στην συνέχεια αποξηραίνονται φυσικά κάτω από τον καυτό Αυγουστιάτικο ήλιο. Το σύκο αποτελεί για τουλάχιστον 3000 χρόνια ένα από τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης διατροφής.
 
     
   
 
 
 
 
 
 
 
 
   
     
     
  Τα περίφημα "Τραγήματα" (ξηρά σύκα) έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Η πλούσια γεύση τους, σε συνδυασμό με την μεγάλη θρεπτική αξία τους, τα έκαναν αναπόσπαστο στοιχείο του τραπεζιού στα συμπόσια, αλλά και σε καθημερινή βάση ως επιδόρπιο.

Τα ξηρά σύκα αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα στην καθημερινή μας διατροφή.
 
     
  λίγα λόγια για εμάς...

Τα προϊόντα σύκου επεξεργάζονται και συσκευάζονται στην επιχείρηση μας όπου εδρεύει  από το 2013 στην Ιστιαία Ευβοίας. 

Παρέχοντας φροντίδα και δίνοντας πάντα προσοχή στην ποιότητα είμαστε σίγουροι ότι σας προσφέρουμε το καλύτερο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Από τους Αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου
αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης σε σημείο όπου κάποιες φορές έφτανε στο βαθμό να αντικαθιστά ακόμη και το ψωμί, καθόλου τυχαίο ότι υπήρξε η κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς και το δέντρο της συκιάς στην Αρχαία Ελλάδα ήταν «ιερό» αφιερωμένο στον Θεό Διόνυσο.

Το χωριό Καστανιώτισσα Ιστιαίας-Ευβοίας αποτελείται επί το πλείστον από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφεραν μαζί τους όσα ήξεραν για τα σύκα. 
 
  Τα σύκα που φύτεψαν στα χωράφια είναι η σμυρναϊκή ποικιλία η οποία αναπτύχθηκε άψογα στα επικλινή, ευάερα και ευήλια χωράφια της ευρύτερης περιοχής. Είναι σύκα λεπτόφλουδα, στοιχείο που τα κάνει ιδανικά για αποξήρανση.

Στο ξηρό σύκο, υπάρχουν πολύ περισσότερες βιταμίνες Β, είναι απαραίτητες για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, καθώς ελέγχουν το ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον. Θεωρείται ένας από τους καρπούς που κρατάει όλα τα θρεπτικά συστατικά του και τα διατηρεί και μετά την αποξήρανσή του.